Polecamy urozmaić swoje menu wykorzystując nasze najlepsze produkty! Niech na Waszych stołach zagoszczą wykwintne, staropolskie Mięsa, Smalce i Mięsiwa w nowej odsłonie!
Domowy chlebek ze smalcem z mięskiem i skwarkami
- Poziom trudności średni
- Czas przygotowania 160 min.
Przepis wbrew pozorom jest dość łatwy, a przyjemność z takiej kromki świeżego chleba ze smalcem niebywała! Smacznego!
Przygotowanie
- KROK 1
Drożdże wsyp do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut na bok.
- KROK 2
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszaj w dużej misce i dolej wodę z drożdżami.
- KROK 3
Jeszcze raz wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania zwartej masy, a następnie należy odstawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut.
- KROK 4
Wyrośnięte ciasto zamieszaj jeszcze delikatnie i przełóż do formy (z odrobiną tłuszczu oraz niewielką ilością bułki tartej).
- KROK 5
Odstaw przygotowaną masą na kilka minut w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia, a następnie włóż na 60 minut do piekarnika o temp. 200 stopni C.
- KROK 6
Odczekaj 30 minut do ostygnięcia i posmaruj obficie Smalcem z mięskiem i skwarkami Spichlerz Rusiecki. Posyp koperkiem i dodaj ogórka kiszonego! Staropolską ucztę czas zacząć! Smacznego!
Składniki
- 2 słoiki Smalcu z mięskiem i skwarkami Spichlerz Rusiecki 160g
- 500 g mąki pszennej
- 8 g drożdzy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki tłuszczu
- 2 łyżki bułki tartej